Image
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 11:05 Συνεντεύξεις
 

Μέι στους 70.000 Έλληνες της Βρετανίας: Μείνετε εδώ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, μέσω συνέντευξής της στην εφημερίδα Τα Νέα, είπε "ευχαριστώ" στους 70.000 έλληνες που ζουν στη Βρετανία και τους κάλεσε να παραμείνουν στη χώρα.

Η κ. Μέι, είπε πως πρώτα απ' όλα θέλει να πει "ευχαριστώ στους 70.000 έλληνες πολίτες που επέλεξαν να κάνουν τη Βρετανία σπίτι τους. Εκτιμούμε τη σημαντική συνεισφορά τους στον πολιτισμό και στην κοινωνία μας, στα πανεπιστήμια και στην οικονομία μας."

Στη συνέχεια η βρετανή πρωθυπουργός σημείωσε πως αναγνωρίζει ότι το δημοψήφισμα προκάλεσε κάποια αβεβαιότητα και γι' αυτό, τόνισε, κατέστησαν το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών πρώτη μας προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις.

"Θέλω οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι επιθυμούμε να παραμείνουν στη χώρα όλοι οι έλληνες πολίτες που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, όπως και όλοι οι πολίτες της ΕΕ. Παραμένει ένας από τους πρώτους μου στόχους να διασφαλίσω ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν όπως και πριν. Σημειώνουμε πραγματική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο πλευρές είμαστε αποφασισμένες να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία σε αυτό το κρίσιμο θέμα."
"Βρετανία και Ελλάδα έχουν βαθείς δεσμούς εδώ και αιώνες"

Στην ερώτηση εάν έχει κάνει λάθη η κυβέρνησή της και οπώς θα ήθελε να τη θυμούνται μετά την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία, η κ. Μέι είπε:

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κοιτάζουμε μπροστά, όχι πίσω. Είναι καθήκον μας να επικεντρωθούμε στο να κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δουλεύει προς όφελος όλων, που θα είναι πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο ενωμένη και πιο εξωστρεφής από ποτέ. Αυτή είναι η αρχή που ελπίζω ότι θα προσδιορίσει την παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης.
Τι είναι για εσάς η Ευρώπη; Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ευρωπαίους πολίτες τώρα που φεύγετε από την ΕΕ;

Το βασικό μήνυμά μου προς τους ευρωπαίους πολίτες είναι ότι φεύγουμε από την ΕΕ, αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη. Η Βρετανία στεκόταν και θα στέκεται πάντοτε στο πλευρό των φίλων και των συμμάχων της για την υπεράσπιση των κοινών μας αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου που μας δένουν. Τίποτε δεν θα αλλάξει την αγάπη που έχει ο βρετανικός λαός και εγώ προσωπικά για τις υπέροχες πόλεις, τις περιφέρειες και την ύπαιθρο της Ευρώπης. Η Ελλάδα ιδιαίτερα, με την πλούσια Ιστορία και τις πανέμορφες ακτές της, θα είναι πάντα δημοφιλής προορισμός για εκατομμύρια βρετανούς παραθεριστές.
Πώς οραματίζεστε την Ελλάδα και τη Βρετανία να εξελίσσουν τους μακροχρόνιους δεσμούς τους στη μετά Brexit εποχή;

Ανυπομονούμε να διερευνήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Βρετανία επανακαθορίζει τη θέση της στην Ευρώπη. Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν βαθείς δεσμούς εδώ και πολλούς αιώνες: από την ισχυρή εμπορική σχέση που έχουμε ως η έκτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά σας, μέχρι την αλληλοϋποστήριξη σε περιόδους συγκρούσεων. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εταίροι και φίλοι με εκτενείς δεσμούς στον τουρισμό και την εκπαίδευση. Ασφαλώς, τα πράγματα θα είναι πλέον διαφορετικά. Ωστόσο, μας δίνεται η ευκαιρία να είμαστε ευρηματικοί στη δημιουργία μιας νέας σχέσης που θα ωφελεί τόσο την Ελλάδα όσο και τη Βρετανία. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.
Θεωρείτε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ ή κράτη-μέλη θέλουν να τιμωρήσουν τη Βρετανία επειδή αποφάσισε να εγκαταλείψει το μπλοκ;

Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον όλων, από τους έλληνες παραγωγούς γεωργικών προϊόντων έως τους γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία που θα ωφελήσει τόσο την ΕΕ όσο και τη Βρετανία. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, ειδικά για τις χώρες με τις οποίες έχουμε ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς - η Ελλάδα, για παράδειγμα, εξάγει προϊόντα αξίας 970 εκατ. ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο: από φαρμακευτικά προϊόντα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέχρι ελληνικό μέλι. Αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ και να μείνουν όλα όπως ήταν πριν. Η ζωή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά είμαστε επίσης σαφείς ότι αυτό που θέλουμε είναι να παραμείνουμε εταίροι, δουλεύοντας χέρι χέρι για να διασφαλίσουμε ένα πιο ισχυρό, πιο δίκαιο μέλλον, με μεγαλύτερη ευημερία, και για τις δύο πλευρές.

Πηγή: Τα Νέα
 

Κάντε Like το daypress.gr