Image
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 09:10 Υγεία
 

Χανταϊός: Έσπειρε τον πανικό ο hantavirus στο διαδίκτυο. Τι λένε οι επιστήμονες;


Την  στιγμή που ο κορονοϊός έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας προκαλώντας, εκτός από αναρίθμητους θανάτους παγκοσμίως, και φόβο στους πολίτες και για το τι θα ακολουθήσει στην παγκόσμια οικονομία,  η είδηση ότι ένας νέος ιός έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ηταν αρκετό για να σπείρει τον πανικό.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ένας άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή καθώς προσβλήθηκε από έναν νέο ιό που ονομάζεται χανταϊός. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπισή του, ενώ φέρεται να παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κορονοϊού.

Ανησυχία προκαλεί και ο χανταϊός μετά τον κορονοϊό, καθώς στην Κίνα που δεν καταγράφονται πλέον πολλά κρούσματα του COVID-19 υπάρχει ήδη ο πρώτος νεκρός από τον χανταϊό. Ο συγκεκριμένος ιός φαίνεται να προκαλείται από δάγκωμα ποντικιού, δεν υπάρχει εμβόλιο και έχει συμπτώματα όπως του κορονοϊού.

Ο ιός αυτός προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες. Ο χανταϊός, δεν είναι νέος ιός για τους επιστήμονες, όμως προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί, ενώ μοιάζει σαν κορονοϊός στα συμπτώματά του. Ένα επιβάτης που πέθανε σε ένα λεωφορείο στη Κίνα βρέθηκε θετικός σε αυτό τον ιό, ενώ στο όχημα επέβαιναν άλλα 32 άτομα στην επαρχία Γιουνάν.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Σύμφωνα με την New York Post, «o χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια», σύμφωνα με τον Σουηδό επιστήμονα, Dr. Sumaiya Shaikh.

«Ο χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια», υποστήριξε στη NY Postο σουηδός επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh και συνέχισε λέγοντας: «Παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια».

Επίσης σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο χανταϊός είναι σπάνιος, όμως το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%. «Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» σημειώνει το CDC, ενώ μπορεί να προέλθει και από δάγκωμα ποντικιών.

Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά που παρουσιάζει ο κορονοϊός δηλαδή πυρετός, πονοκέφαλοι, βήχας και δύσπνοια. Ο χανταϊός είναι μια ασθένεια που που κοινοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ το 1995, αλλά δεν υπήρξαν γνωστές περιπτώσεις που μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με την ομάδα υγείας.

«Στη Χιλή και την Αργεντινή, έχουν παρουσιαστεί σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» ισχυρίζεται το CDC, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία, αλλά οι ασθενείς χρειάζονται εντατική φροντίδα την περίοδο που θα αντιμετωπίσουν σοβαρή αναπνευστική δυσφορία

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, αναφορικά με τον χανταϊό, ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση στην Κίνα μετά από τον θάνατο ενός πολίτη, την ώρα μάλιστα που η ασιατική χώρα και ο πλανήτης ολόκληρος μετρούν τις πληγές τους από τον κοροναϊό.

Στο ίδιο μήκος κύματος με άλλους επιστήμονες που τονίζουν πως δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, την άποψη των οποίων επικαλέστηκε στο δημοσίευμά του το in.gr, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει πως «ο χανταϊός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων και κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων».

Μάλιστα, σημειώνει πως «είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων» προσθέτοντας πως δεν είναι συγκρίσιμος με τον κοροναϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου

«Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus. Παρότι ο Ηantavirus αναφέρεται σε μια επικίνδυνη οικογένεια ιών, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κοροναϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

» Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων.

» Τα ψεύτικα μηνύματα φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο των ανθρώπων, εν μέσω κρίσης κοροναϊού, για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μοιράζονται ακόμα πιο ανησυχητικές πληροφορίες, και είναι πιθανό να προκαλέσουν περιττό άγχος στους ανθρώπους που ήδη ανησυχούν για τις πανδημίες».

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr