Image
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025 09:05 Υγεία
 

Τραγικός θάνατος γυναίκας από λύσσα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Πώς μεταδίδεται και πώς να προστατευτείτε


Μια 59χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της με φρικτό τρόπο, ύστερα από μόλυνση από τον ιό της λύσσας, κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στο εξωτερικό. Το συμβάν συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μαρόκο, όπου παραθέριζε με τον σύζυγό της η  άτυχη Yvonne Ford, από το Νότιο Γιόρκσαϊρ. 

Η γυναίκα ανέπτυξε συμπτώματα λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή της, ενώ διαγνώστηκε καθυστερημένα. 

Αρχικά δεν έδωσε σημασία στη γρατζουνιά – είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Όπως όμως αποκάλυψε στον βρετανικό Τύπο η κόρη της, μήνες αργότερα άρχισε να υποφέρει από «τρομακτικό» πονοκέφαλο που την οδήγησε τελικά στο Νοσοκομείο Barnsley.

Παρά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, η εξέλιξη ήταν ραγδαία και κατέληξε από οξεία εγκεφαλίτιδα – τυπική επιπλοκή της λύσσας.

Μέσα σε λίγες ημέρες από την εισαγωγή της, αδυνατούσε πια να περπατήσει, να μιλήσει, να κοιμηθεί και να καταπιεί. Άρχισε να έχει παραισθήσεις και ανέπτυξε φοβία για το νερό. Οι γιατροί όμως δεν είχαν κατορθώσει να βρουν την αιτία των συμπτωμάτων της.

Η 59χρονη μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Νοσοκομείο Hallamshire του Σέφιλντ, όπου και διαγνώσθηκε με την σπάνια, αλλά θανατηφόρο ιογενή λοίμωξη. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 11 Ιουνίου.

«Η μητέρα μου ήταν ο πιο στοργικός άνθρωπος που γνώρισα ποτέ. Είχε την μεγαλύτερη καρδιά. Ήταν η καλύτερή μου φίλη και μία φανταστική γιαγιά για τα εγγόνια της. Ο θάνατός της ήταν φρικτός», είπε η 32χρονη κόρη της, Robyn Thomson. «Λάτρευε τα ζώα και αυτό κάνει ακόμα πιο επώδυνο το γεγονός ότι πέθανε από λύσσα».

«Έκαναν ηλιοθεραπεία και κάτω από την ξαπλώστρα της μητέρας μου ήταν ένα κουτάβι. Τη γρατζούνισε, αλλά εκείνη δεν έδωσε σημασία. Ούτε μάτωσε ούτε πόνεσε. Το κουτάβι δεν φαινόταν άρρωστο, ούτε μολύνθηκε η γρατζουνιά της. Έτσι, δεν ασχολήθηκε με το περιστατικό

Τον Ιούνιο, όμως, άρχισε ξαφνικά η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή της. Έφτασε στο σημείο να πνίγεται με το σάλιο της. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να την βάλουν σε τεχνητό κώμα. Διαγνώστηκε μία εβδομάδα αργότερα. Οι γιατροί μας είπαν ότι υπάρχει μόνο μία έκβαση όταν αρχίσουν τα συμπτώματα: ο θάνατος

Όταν η οικογένεια το έμαθε αυτό, έδωσε τη συναίνεσή της να διακοπεί η υποστήριξη της 59χρονης. Αργότερα, έμαθαν ότι η λύσσα μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και 2 χρόνια μετά από τη μόλυνση.

Τι είναι η λύσσα;
Η λύσσα είναι ιογενής νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της λύσσας (Rabies virus). Είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα — αλλά απολύτως προλήψιμη με έγκαιρο εμβολιασμό. Παρ’ όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από αυτήν. Οι περισσότεροι πεθαίνουν στην Αφρική και την Ασία.

Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, διότι με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να δαγκωθούν από σκύλο. Είναι επίσης πιθανότερο να δεχτούν επίθεση σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

Πώς μεταδίδεται η λύσσα
Η λύσσα μεταδίδεται:

Από δέσιμο ή γρατσουνιά από μολυσμένο ζώο, κυρίως σκύλους, νυχτερίδες, αλεπούδες ή ρακούν
Μέσω σάλιου που εισέρχεται σε πληγή ή βλέννα (π.χ. στόμα, μάτια)
Δεν μεταδίδεται με επαφή με αίμα, ούρα ή περιττώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 1–3 εβδομάδες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν:

Πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο
Μυϊκούς σπασμούς, ευαισθησία στο φως/ήχο
Υπερδιέγερση, φόβο νερού (υδροφοβία)
Παράλυση, απώλεια συνείδησης
Μόλις εμφανιστούν συμπτώματα, δεν υπάρχει θεραπεία.

 
Πρόληψη – Πώς να προστατευτείτε από τη λύσσα
Μην έρχεστε σε επαφή με άγρια ή αδέσποτα ζώα, ειδικά σε χώρες με υψηλά ποσοστά λύσσας (π.χ. Ινδία, Ταϊλάνδη, Αφρική).
Αν ταξιδεύετε σε ενδημικές περιοχές, κάντε προληπτικό εμβολιασμό κατά της λύσσας (Rabies vaccine).

Αν σας δαγκώσει/γδαρθεί από ζώο:

Πλύνετε την πληγή με σαπούνι & άφθονο νερό για 15 λεπτά
Επισκεφθείτε άμεσα γιατρό ή νοσοκομείο
Ξεκινήστε αντιλυσσικό σχήμα (Post-exposure prophylaxis – PEP) εντός 24 ωρών
Εμβολιάστε τα κατοικίδιά σας και ενημερωθείτε για τη νομοθεσία
 
Σημαντικά δεδομένα:
Η λύσσα σκοτώνει περίπου 59.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο – οι περισσότεροι στην Ασία και την Αφρική.
Το 80–99% των ανθρώπινων λοιμώξεων οφείλεται σε δάγκωμα σκύλου.
Αντιμετωπίζεται 100% επιτυχώς εφόσον ξεκινήσει έγκαιρα η πρόληψη μετά την έκθεση.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr