Image
Πέμπτη 01 Ιουνίου 2023 11:14 Άρθρα
 

Διακόσμηση: τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Στη διακόσμηση υπάρχουν τόσα διαφορετικά στιλ και είναι αδύνατον να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες αισθητικής! Ένας μόνο είναι ο κανόνας που θα πρέπει να θυμάσαι και είναι ο Τριπλός Κανόνας Διακόσμησης:
1. Ο χώρος μας είμαστε εμείς!
2. Ο χώρος μας έχει προσωπικότητα!
3. Ο χώρος μας έχει vibes!

Γίνονται όμως αρκετά λάθη, μικρά ή μεγάλα, τα οποία αν τα διορθώσουμε θα πετύχουμε τον στόχο μας…

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ…
-Όμορφα έπιπλα με πρακτικότητα μηδέν: Τα έπιπλα, τα οποία είναι μεν όμορφα, αλλά άβολα, είναι ένα λάθος που συνηθίζεται ειδικά όταν τα έπιπλα αυτά είναι εκείνα στα οποία περνάμε πολύ χρόνο. Τα καθιστικά, τα γραφεία και οι καρέκλες τραπεζαρίας όντως πρέπει να έχουν ένα στιλ και ένα design, όμως ο βασικός λόγος που θα τα επιλέξουμε είναι να νιώθουμε βολικά όταν καθόμαστε.

-Περιοδικά διακόσμησης και βιτρίνες: Εδώ θέλει φιλτράρισμα. Μπορεί να βλέπεις από ένα μικροέπιπλο εώς και κάποιο αντικείμενο τέχνης σε ένα κατάστημα ή σε μια φωτογράφιση σε περιοδικό διακόσμησης και να παθαίνεις έρωτα. Και πάνω στον ενθουσιασμό σου είσαι έτοιμη να το αγοράσεις θεωρώντας ότι θα ταιριάζει εξίσου το ίδιο και στον δικό σου χώρο. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα τελικά. Και αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να επέμβει το μυαλό. Πρέπει να φέρεις την εικόνα του χώρου σου στο μυαλό σου, το στιλ που έχει επιλεχθεί καθώς και τα χρώματα και μοτίβα που κυριαρχούν.

Ένα χρήσιμο tip είναι να βγάζεις φωτογραφίες αυτό που έχεις βάλει στο μάτι καθώς και να έχεις ακριβώς τις διαστάσεις του και να το μελετήσεις καλά πριν το αγοράσεις! Άλλωστε μην ξεχνάς ότι ακόμη και στα καταστήματα με έπιπλα μελέτη γίνεται για να αναδειχθούν τα έπιπλα… και στις φωτογραφίσεις των περιοδικών μελέτη γίνεται! Γενικώς με copy paste μόνο λαθη γίνονται!

-Χρώματα… μπελάς: Η διαδικασία επιλογής χρωμάτων είναι πολύ ευχάριστη και δημιουργική. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι τα παρακάτω λάθη…
1. Λάθος χρώματα ή λάθος έπιπλα; Πρώτα επιλέγουμε τα έπιπλα και μετά βάφουμε. Δεν υπάρχει λογική στο να βάψω έναν χώρο χωρίς να ξέρω τί θα επικρατεί μέσα σε αυτόν. Και αφού έχω επιλέξει τα έπιπλα αρχίζω το δημιουργικό στάδιο της επιλογής των χρωμάτων μου! Δοκιμάζω, ζητάω δείγματα, τα κολλάω στον τοίχο, τα χαζεύω ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο από το πρωί έως το βράδυ. Κι αρχίζω και το φαντάζομαι.

2. Λάθη στα κοψίματα, στα δοκάρια, στις κολώνες κ.λ.π. Εδώ θέλει και λίγη μαεστρία! Πολλές φορές τονίζονται δοκάρια και κολώνες που δεν πρέπει και άλλες φορές δεν τονίζονται αυτά που θα έπρεπε να αναδειχθούν είτε με κάποιον σκουρότερο τόνο ή με τεχνοτροπία ή ακόμη και με ταπετσαρία!

-Η εργονομία: Αν δεν έχω περάσματα και είναι όλα στριμωγμένα κάποια σοβαρά λάθη έχουν γίνει. Ο χώρος πρέπει να “αναπνέει”. Λίγα και καλά έπιπλα. Με ανοίγματα και περάσματα. Λίγα και καλά τα διακοσμητικά. Αλλιώς πνίγεται ο χώρος και θα νομίζεις ότι ζεις σε ακατάστατο σπίτι. Όσο πιο λίγα τόσο πιο ξεκούραστα!

-Αληθινά φυτά: Εδώ τα πράγματα είναι απλά: είτε πιστεύεις σε feng shui είτε όχι… τα ψεύτικα δεν έχουν την υπέροχο ενέργεια που έχουν τα αληθινά φυτά. Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, αλλά δεν συγκρίνεται το αποτέλεσμα. Τοποθέτησε κλαδιά, λεμόνια… χρησιμοποίησε τη φαντασία σου, αλλά απόφυγε τα ψεύτικα.

-Φωτισμός: Όταν λέμε φωτισμός ενός χώρου δεν εννοούμε μόνο το κρεμαστό φωτιστικό αλλά και τις υπόλοιπες πηγές φωτός! Πρέπει ο φωτισμός να είναι πολυδιάστατος και λειτουργικός για κάθε περίσταση. Η αλήθεια είναι ότι για τον φωτισμό πρέπει να γίνεται ξεχωριστή μελέτη. Στην τραπεζαρία κρεμαστό, στην κουζίνα γενικά έναν ήπιο φωτισμό ενώ πάνω από τους πάγκους της ένας πιο έντονος, στο καθιστικό πολλές πηγές φωτός σε απλίκες ή επιδαπέδια φωτιστικά και γενικώς να επιλέγονται ανάλογα με την διάθεση και την περίσταση! Σημαντικό στοιχείο σε έναν χώρο είναι και αυτός ο μαγικός κρυφός. Γενικότερα θέλει ένα όμορφο παιχνίδισμα και ο ίδιος χώρος θα φαίνεται πάντα διαφορετικός!

-Όλα σεταρισμένα; Όχι! Καθιστικό με αντίστοιχο coffee table, βιτρίνα, βοηθητικά τραπεζάκια, καθρέφτης και τραπεζάκι βάση τηλεόρασης …όλα από το ίδιο υλικό; Όχι. Το αποτέλεσμα θα είναι βαρετό και τελικά κουραστικό. Σπάσε τη μονοτονία.

-Χώρος Εισόδου, μην τον παραμελείς. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση για τους καλεσμένους σου. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα με το που μπαίνεις σπίτι σου. Πρέπει να δώσεις σημασία στη διακόσμηση της εισόδου. Μια κονσόλα, ένας καθρέφτης σε μια έντεχνη συμφωνία, σε όποιο στιλ και ύφος επιθυμείς…

Ευτυχώς… τα λάθη στη διακόσμηση είναι από αυτά που διορθώνονται!

tlife.gr
Κάντε Like το daypress.gr
Myrtios Restaurant στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης