Image
Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 14:24 Τα καλύτερα
 

Μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου στο χωριό Πυργού για την ανάδειξη της κρητικής κουζίνας

Η γαστρονομική κληρονομιά, η τοπική μαγειρική και ο πλούτος των πρώτων υλών της κρητικής γης παρουσιάστηκαν με επιτυχία στις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου 2023 στο χωριό Πυργού από τον Δήμο Ηρακλείου και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου.

Συνταγές που συνδέουν το χθες με το σήμερα και παρασκευές με τοπικά προϊόντα και εποχιακές πρώτες ύλες, παρουσιάστηκαν με δημιουργικό τρόπο στις εκδηλώσεις οι οποίες προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών και επιβεβαίωσαν τη δυναμική του Ηρακλείου στον τομέα της γαστρονομίας.

Η κρητική διατροφή αναδείχθηκε μέσα από πιάτα με «γιαχνερά», άγρια χόρτα δηλαδή, τα οποία «συνόδευσαν» χοχλιούς ή σουπιές, με μυζήθρα που παρασκευάστηκε επιτόπου με φρέσκο γάλα, με παραδοσιακές γεύσεις όπως τα φρέσκα κουκιά μαγειρεμένα με αγκινάρες ή ωμά, ως «μεζές» μαζί με παλαιωμένο κεφαλοτύρι και ρακή. Τα αυτοφυή χόρτα μπήκαν επίσης στο τηγάνι ή έγιναν γέμιση για πιτάκια με χειροποίητη ζύμη με βάση την παραδοσιακή μαγειρική της Κρήτης. Παράλληλα, τα φρέσκα υλικά παρουσιάστηκαν και σε πιάτα – δημιουργίες από γνωστούς σεφ με σύγχρονη αντίληψη και αισθητική και νέες τεχνικές.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, το Σωματείο Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών και Προσωπικού Κουζίνας Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» ως συνδιοργανωτές και ο σεφ Κώστας Ασσαργιωτάκης με την ομάδα του, μαγείρεψαν για τους επισκέπτες συνταγές με παραδοσιακή και σύγχρονη εκτέλεση, ενώ η Στέλλα Αστυρακάκη, σομελιέ και ιδοκτήτρια του Wine Walkers Crete, μύησε το κοινό στα τέσσερα στάδια της οινογνωσίας, με κρασιά από τον κρητικό αμπελώνα.

Όλα τα πιάτα, καθώς και προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς που συμμετείχαν σε έκθεση στον χώρο της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν ως κεράσματα στους συμμετέχοντες, μαζί με ρακή, κρασί και μπύρες από ζυθοποιίες της Κρήτης.

«Η διοργάνωση στην Πυργού πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συνεργασία θεσμικών φορέων της γαστρονομίας και είχε ως στόχο την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και της ντόπιας κουζίνας. Η συμμετοχή επισκεπτών από τα γύρω χωριά και το Ηράκλειο ήταν πράγματι μεγάλη και τους ευχαριστούμε. Οι εκδηλώσεις αυτές που θα συνεχιστούν είναι μέρος του συνολικού σχεδιασμού μας για την ανάδειξη του Ηρακλείου ως γαστρονομικού προορισμού. Θα ακολουθήσει αντίστοιχη εκδήλωση στον Προφήτη Ηλία, ενώ τον Σεπτέμβριο θα διοργανώσουμε τις «Ημέρες Γαστρονομίας» , το φεστιβάλ που έχει αποκτήσει πια τη δική του ιδιαίτερη δυναμική και συνδράμει καθοριστικά στην καθιέρωση του Ηρακλείου ως σημείου αναφοράς της κρητικής γαστρονομίας και της αγροδιατροφής» δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού - Ψηφιακού Μετασχηματισμού - Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού.
Οι εκδηλώσεις «ντύθηκαν» μουσικά το Σάββατο από τους νέους καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής Ζαχάρη Μηναδάκη, Μύρωνα Αναστασάκη, Γιάννη Ιατράκη, Γιάννη Βαφάκη και Δημήτρη Γουβιανάκη, ενώ την Κυριακή έκλεισε το πρόγραμμα ο γνωστός λυράρης Κώστας Σαριδάκης με το συγκρότημά του.

Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργού Ηρακλείου στην αίθουσα «Η Χρυσοπηγή».
Κάντε Like το daypress.gr