Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η Ελλάδα την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και δεκάδες σωματεία και Ομοσπονδίες κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Οι μετακινήσεις αναμένεται να γίνουν μετ’ εμποδίων, ενώ κεντρικά συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα.
Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ: Λειτουργία μόνο 09:00 – 17:00
Τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσαν ότι οι γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό, καθώς και το Τραμ, θα λειτουργήσουν μόνο από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα για τη διευκόλυνση των απεργών που θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το νέο νομοσχέδιο «καταργεί κατακτήσεις δεκαετιών» και «διαλύει το δικαίωμα στο 8ωρο».
Διεκδικούν:
Απόσυρση των αντεργατικών διατάξεων
Μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου
Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με πραγματικές αυξήσεις
Τρένα και Προαστιακός: Αναμένονται ακυρώσεις
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συμμετέχει στην απεργία, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ακυρώσεις και καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων και του Προαστιακού.
Η Hellenic Train θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών το πρόγραμμα των δρομολογίων που θα εκτελεστούν με προσωπικό ασφαλείας.
Λεωφορεία: Στάσεις εργασίας και τροποποιήσεις δρομολογίων
Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει στην απεργία πραγματοποιώντας στάση εργασίας:
Από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 το πρωί
Και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας
Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου, Φώτης Νικολακόπουλος, δήλωσε ότι «δεν θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια», ενώ προειδοποίησε για τροποποιήσεις γραμμών στο κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων.
Το κοινό καλείται να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ ή την εφαρμογή του οργανισμού.
Πλοία και Λιμάνια: 24ωρη απεργία και στα καράβια
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΠΕΝΕΝ και ΠΕΠΡΝ προχωρούν σε πανελλαδική 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο «νομιμοποιεί τη 13ωρη εργασία».
Αναμένονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναχωρήσεων, καθώς χωρίς τη λειτουργία ρυμουλκών δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν ελιγμοί πρόσδεσης και απόπλου.
Τα συλλαλητήρια
Αθήνα: 11:00 π.μ. στο Σύνταγμα (ΓΣΕΕ – ΕΚΑ – ΑΔΕΔΥ)
ΠΑΜΕ: 10:30 π.μ. στα Προπύλαια
Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Δημόσιος Τομέας – ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ μιλά για «μέτρα-εμπαιγμό» και καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία.
Βασικά αιτήματα:
Απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
Ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές
Συλλογικές Συμβάσεις στο Δημόσιο
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
ΓΣΕΕ και Εργατικά Κέντρα
Η ΓΣΕΕ ζητά την κατάργηση του 13ώρου, τη μείωση του ωραρίου και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καλώντας όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.
Συμμετοχές έχουν δηλώσει Εργατικά Κέντρα από:
Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Εύβοια, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Χανιά και πολλές άλλες περιοχές, καθώς και Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φαρμάκου, Τύπου, Λογιστών και Σιδηροδρομικών.
Διαβάστε ακόμα: Νέα στοιχεία στη διπλή δολοφονία στη Μεσσηνία – Κλειδί η μαρτυρία του ανιψιού του ιδιοκτήτη