Image
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025 22:35 Παράξενα
 

Λονδίνο: Πρόστιμο 150 λιρών σε γυναίκα που έριξε καφέ σε υπόνομο


Απίστευτο κι όμως αληθινό: μια γυναίκα στο δυτικό Λονδίνο τιμωρήθηκε με πρόστιμο 150 λιρών επειδή άδειασε το υπόλοιπο του καφέ της σε υπόνομο του δρόμου, ισχυριζόμενη πως δεν γνώριζε ότι αυτή η πράξη είναι παράνομη.

Η Μπουρκού Γεσιλγιούρτ, όπως ανέφερε στο BBC, πέταξε τα υπολείμματα του καφέ της πριν επιβιβαστεί στο λεωφορείο για τη δουλειά της. «Είδα το λεωφορείο μου να πλησιάζει, οπότε απλώς έριξα το υπόλοιπο», είπε. «Δεν ήταν πολύ, μόνο μια μικρή ποσότητα. Μόλις γύρισα, τρεις άνδρες, αστυνομικοί, με σταμάτησαν αμέσως. Δεν είχα ιδέα ότι το να ρίχνεις υγρά σε έναν υπόνομο ήταν παράνομο. Ήταν πραγματικά σοκαριστικό».

 
 Ο νόμος που παραβίασε εν αγνοία της
Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τη Γεσιλγιούρτ ότι παραβίασε το άρθρο 33 του Νόμου για την Προστασία του Περιβάλλοντος του 1990, το οποίο απαγορεύει την απόρριψη αποβλήτων με τρόπο που μπορεί να μολύνει το έδαφος ή τα ύδατα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Richmond upon Thames ανέφερε ότι οι αστυνομικοί «ενήργησαν επαγγελματικά και αντικειμενικά», ενώ το πρόστιμο επιβλήθηκε «σύμφωνα με την περιβαλλοντική πολιτική του δήμου».

 
«Ήταν εκφοβιστικό – δεν υπήρχαν πινακίδες»
Η γυναίκα υποστήριξε ότι η εμπειρία ήταν «αρκετά εκφοβιστική» και πως ρώτησε τους αστυνομικούς εάν υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν για την απαγόρευση, χωρίς να λάβει απάντηση.
«Μου είπαν ότι έκανα κάτι παράνομο. Όταν ρώτησα τι έπρεπε να κάνω με τον καφέ, μου είπαν να τον ρίξω σε κάδο απορριμμάτων. Μου φαίνεται άδικο και υπερβολικό», δήλωσε.

 
Η θέση του δήμου
Εκπρόσωπος του δήμου δήλωσε ότι τα βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών εξετάστηκαν και πως «επιβεβαιώθηκε ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν σωστά».
«Σε κανέναν δεν αρέσει να του επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας με δικαιοσύνη και κατανόηση. Είμαστε αφοσιωμένοι στην προστασία των υδάτινων οδών και στη διατήρηση των δρόμων καθαρών και ασφαλών», ανέφερε.

Το πρόστιμο των 150 λιρών μπορεί να μειωθεί σε 100 λίρες αν πληρωθεί εντός 14 ημερών. Η Γεσιλγιούρτ έχει ήδη υποβάλει επίσημη καταγγελία και ζητά να τοποθετηθούν σαφέστερες πινακίδες κοντά σε στάσεις λεωφορείων και κάδους, ώστε να ενημερώνεται σωστά το κοινό για τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr